Skip to main content

HISTORIEN OM HÄLSANS KÖK

POJKEN SOM VILLE MÅLA HELA VÄRLDEN GRÖN

 

Det var en gång en pojke som hette Erik Strid. Eller när man är 15 år kanske man ska kallas för en ung man? Hur det än är med den saken, var Erik en fundersam figur. Då hans pappa som blott 49-åring gick bort fick Erik en riktig tankeställare och började fundera på hur maten vi äter påverkar hur vi mår. Han började studera böcker av hälsoexperter och såg ett samband mellan grön kost och hälsa.

Där och då startade Eriks gröna upptäcktsresa. Med hjälp av investeraren Sven köpte han på 60-talet ett nedlagt mejeri i Stockholm och byggde däri ett kök för tillverkning av vegetarisk mat, något som för gemene man var väldigt tidskrävande. ”Vi måste underlätta för människor att äta grönare kost”, tänkte han, och med sin lilla bil levererade han maten runt om i Stockholm, medan en frysbil kom och hämtade till övriga landet en gång i veckan.

Hälsans Kök 50år

Erik öppnade också två hälsokostbutiker på några av stadens bästa affärslägen, men fick tidigt erfara ett buttert motstånd till verksamheten. Vegetarisk mat var enligt många inte bra, då de ansåg att människan behövde protein från kött. Men Erik stretade på i sin övertygelse. Han började med att göra sojabiffar, linsbiffar och grönsaksbiffar för att sedan utöka sortimentet med soppor, gratänger, plättar och pytter. Förutom att människor gillade maten fick hani mitten av 70-talet ett ännu viktigare erkännande: Socialstyrelsen tillstod att man kan klara sig på enbart växtbaserade proteiner.

Idag, femtio år efter att Erik startade Hälsans Kök, har den gröna maten fått sitt stora genombrott. Andelen kött vi konsumerar minskar och allt fler vill äta mer grönt. Oavsett om man gör det för att värna om djuren, sin egen hälsa, spara på jordens tillgångar eller av ren nyfikenhet, kallar vi dessa för vad de faktiskt är, en:

#VEGSPLORER